tisdag 18 februari 2020

Dia de Andalucia, Salobrena

I morse gick solen upp på en klarblå himmel och dagen var som gjord för en fest. Av en ren tillfällighet är det Dia De Andalucia idag, alltså Andalusiens nationaldag. Spaniens regioner är ganska självstyrande sedan början av 1980-talet och har egna parlament. Klockan elva marscherade en stor ungdomsorkester med mest mässingsblås och trummor till festplatsen, där vi satt i solen utanför festtältet.

Klockan tolv var det dags för orkestern att klämma i med Andalusienhymnen på högsta volym. På podiet står polismästaren i stram honnör och medaljer tillsammans med sina mer civila medhjälpare. Den grön-vit-gröna flaggan rullas ut, och småbarnen viftar med sina lika grön-vit-gröna små pappersflaggor. Vi står alla upp och känner oss delaktiga i något viktigt. Polismästaren behöver inte säga något, men gör djupast intryck av alla deltagare.

Ett entimmes Flamenco dansprogram med deltagare i alla åldrar och storlekar genomförs till den härligt lågintensiva spanska musiken. De allra yngsta barnen ägnade sig mest åt Flamenco-hoppa-och-skutta. En fin föreställning, där jag bara saknade Carmen och Tjuren Ferdinand.

I den här delen av Spanien får man alltid tapas gratis, när man beställer öl eller vin på restaurangerna. Också serveringar som på utsidan ser enkla ut, serverar väldigt goda tapas. Det här stället tillhör den stora Supersol mataffären, men har en blygsam entré i den svarta dörren. Här har vi ätit de allra godaste tapasen.

Dags för lite blommor på marken och på berget.






2 kommentarer:

Lena-och-Stefan sa...

Va, dags för semester😊

Arne och Coosje sa...

Ja, ibland är det bäst att ta en liten paus från det stressiga pensionärslivet!