söndag 27 oktober 2019

Bayeux

I morse knappade vi in koordinaterna till Bayeux i Normandie på Tom-Tom, för att titta på Bayeuxtapeten (-gobelängen) där. Efter en fin resa i det vackra franska landskapet kom vi fram till campingplatsen tre minuter efter tolv, så de hade hunnit stänga för den två timmar långa lunchrasten. Då Coosje var sugen på att kolla in tapeten, gick hon direkt dit, medan jag väntade på att lunchrasten skulle ta slut två timmar senare.

Bayeuxtapeten invigdes av vikingaättlingen Vilhelm Erövraren den 14:e juli 1077 i föregångaren till dagens imposanta katedral. Den 70 meter långa tapeten beskriver allt som hände under erövringen 1066 i Hastings och förberedelserna. Museet är inrymt en en gammal byggnad för utbildning av präster.

När jag slutligen kom till tapetmuseet var Coosje mogen för en kopp kaffe, så vi gick till en restaurang där en av personalen pratade engelska.

Katedralen i Bayeux är imponerande stor och vacker. Interiören är utan alla typiskt katolska utsmyckningar, en stor kontrast mot de spanska kyrkorna. Hade Jesus på korset inte suttit undangömd i ett sidoskepp, och de två biktstolarna tagits bort, hade katedralens interiör sett ut som en för oss ”normal” kyrkas.


Här flyter ån långsamt genom stan.

Idag kom kylan med nordliga vindar, bara elva grader på dan, så i morgon skyndar vi på söderut. I första hand Bordeaux.


Inga kommentarer: